1887 is het jaar waarop het Kortrijkse verhaal van De Coene van start gaat. De behangers-stoffeerderszaak van vader Adolphe sr. wordt na zijn overlijden door de weduwe verdergezet met de hulp van haar oudste zoon Jozef, op dat ogenblik pas 13 jaar. In 1895 vervoegt zijn jongere broer Adolphe het bedrijfje samen met hun schoonbroer Arthur Deleu. In deze beginperiode laten ze zich inspireren door Henry Van de Velde en de Arts and Crafts-beweging. Het bedrijf groeit explosief door zich te specialiseren in totaalinrichtingen naar eigen ontwerp.
Na een moeilijke periode tijdens WO I met bombardementen op de bedrijfsgebouwen legt De Coene zich toe op de wederopbouw van België. Meubelen voor noodwoningen en houten barakken worden op grote schaal geproduceerd. 1921 is een cruciaal jaar want Jozef De Coene maakt een zakenreis naar Amerika alwaar hij triplexbedrijven bezoekt en een houtschilmachine aankoopt. Met deze aankoop produceert de firma als eerste triplex in België
Tijdens het interbellum krijgt de firma internationale faam met de productie van kwalitatieve houten Art Deco meubelen. Voortbouwend op de Arts and Crafts-filosofie wordt intens beroep gedaan op kunstenaars zoals schilder Albert Saverys. Ook is schrijver Stijn Streuvels in die jaren artistiek leider van de huisdrukkerij ‘De Eikelaar’.
Naast losse verkoop van meubels aan de gegoede burgerij staat het bedrijf in voor de inrichting op maat van restaurants, hotels, treinen, banken en andere grote instellingen. Opdrachten uit binnen- en buitenland (Frankrijk, Nederland en GB) stromen binnen en de firma groeit uit tot één van ’s lands belangrijkste interieur- en meubelproducenten.
Vanaf 1929 is ook massaproductie een feit, voor Philips Eindhoven worden tot 1000 radiokasten per dag geproduceerd! Eind jaren 30 zijn dan ook meer dan 3000 mensen in de diverse afdelingen tewerkgesteld.
De Tweede Wereldoorlog is verwoestend voor het bedrijf. In 1940 wordt het complex een eerste maal getroffen door Duitse bombardementen. Op het einde van WO II wordt het nogmaals onder een bommenregen van de geallieerde luchtmacht bedolven. Vele arbeiders laten hierbij het leven. Naast de materiële schade en het verlies aan mensenlevens, zijn de beschuldigingen van economische collaboratie aan het adres van Jozef De Coene een scharniermoment in de geschiedenis van het bedriif. Het imago van De Coene krijgt een zware klap. Tevens diende de firma zware schadevergoedingen te betalen.
Jozef De Coene sterft in 1952 als een gebroken man. In deze turbulente periode is het tevens zoeken naar nieuwe wegen. De Art Deco stijl evolueert stilaan naar een uitgepuurde klassiek-eenvoudige stijl met houtverwerking als centraal item.
In 1954 verwerft De Coene het exclusief Benelux-licentierecht voor het vervaardigen en verkopen van de moderne Amerikaanse Knoll-meubelen. De industriële productiewijze wordt nu ook doorgetrokken naar de meubelmakerij. Kwaliteit in afwerking blijft echter centraal staan. Binnen de constructieafdeling gaat de specialisatie nog verder met het perfectioneren van de productie van gelamelleerde houten spanten die op Expo 58 het visitekaartje van De Coene zijn. Het bedrijf staat van dan af terug aan de top met ontwerpers als Willy Nel, Philippe Neerman, Fred Sandra en André Goddeeris.
Door de instap van de Generale Maatschappij is een verdere expansie mogelijk en worden op korte tijd verschillende bedrijven overgenomen zoals Jasinski (1966), Fineer Heinsch (1966), Novopan (1967) en Fibrocit (1968). Het bedrijf groeit uit zijn voegen, een nieuw bureelcomplex en nieuwe fabriekshallen verrijzen in Kortrijk maar dit betekende tevens het einde van het bedrijf. Door een aantal verkeerde strategische beslissingen wordt het bedrijf uiteindelijk ontbonden in 1976. De activiteit wordt opgesplitst in verschillende autonome vennootschappen waaronder NV De Coene-Decor, NV Fibrocit en NV De Coene Products.
Overname van de afdeling interieurinrichting door de familie Potteau
Als schrijnwerkerij met een hoog ambachtelijk karakter doch op industrieel niveau zet De Coene-Decor de traditie van de Kunstwerkstede verder. De verwezenlijkingen zijn commercieel gesproken ‘Contract Jobs’ of aannemingen met een éénmalig karakter.
In tegenstelling echter tot de Kunstwerkstede ontwerpt De Coene-Decor niet meer zelf maar profileert zich als dé partner van de (interieur)architect of ontwerper en stelt zij al haar technisch kennis ter beschikking voor de realisatie van het interieurproject. Daar bovenop kan De Coene-Decor ook instaan voor de algemene projectcoördinatie. Zo bieden wij de klant een totaaloplossing van A-Z, gaande van budgetopvolging, coördinatie onder- en nevenaannemers, planning, … tot en met de uiteindelijke oplevering. Hiervoor doet De Coene-Decor beroep op een eigen team van tekenaars en ingenieurs samen met een vast team van onderaannemers die dezelfde filosofie hoog in het vaandal dragen.
Fusie tussen de bedrijven De Coene-Decor en Fibrocit, actief in de sector van de vaste bestoeling voor o.a. theaters en auditoria (zie www.fibrocit.com). Beide bedrijven, onderdeel van de PPG Group, kunnen door hun krachtenbundeling zich verder specialiseren in hun verscheidene niches met als extra troef de schaalgrootte en slagkracht van een groot bedrijf. Een uitgebreid investeringsprogramma werd opgestart waaronder diverse investeringen in hoogtechnologische CNC-machines, spuitcabines met aparte droog- en schuurzones, geleidelijke overschakeling op watergedragen lakken (reeds 75% van de productie!).
Als kers op de taart is er een compleet nieuw burelencomplex van 2400 m² gebouwd. Het gebouw, dat een combinatie is van traditioneel metselwerk en hightechmaterialen is ontworpen door architect André Goddeeris, wat perfect aansluit bij de rijke geschiedenis van De Coene.
Het nieuwe beeldmerk symboliseert heel krachtig onze dynamiek en ons constant streven naar perfectie tot in de kleinste details. De verwijzing naar het jaar van oprichting is dan weer de brug met het heden/verleden en de toekomst.
Een resem high-tech machines vervolledigt onze machinale afdeling met grote aandacht voor automatisatie, optimalisatie van materialen en kwaliteit voor de machine-bedieners.
De Coene blijft investeren in vernieuwing en opende mede hierdoor in het voorjaar van 2012 een eerste “concepthouse” te Brugge. In dit pand wil De Coene aantonen wat er allemaal mogelijk is in interieurafwerking en tevens een volledige beleving aanbieden aan zijn klanten.
Alle aspecten van een woning worden hier namelijk tentoongesteld, waardoor de klant een perfect beeld krijgt van de hoge afwerkingsgraad. Hiermee toont de De Coene eveneens duidelijk aan dat vernieuwing & vooruitgang de kernwoorden zijn waarop de firma momenteel draait.
Sinds enkele jaren worden totaalprojecten inclusief ontwerp terug aangeboden aan de klanten, dit door de grote vraag hiernaar. De Coene grijpt dus met andere woorden terug naar zijn waarden waaruit de firma ooit ontstaan is, maar dit in een volledig vernieuwde versie.
Alle info betreffende het “concepthouse” treft u aan op www.concepthousedecoene.be
Er blijft een grote focus op een hoogstaande kwaliteit met oog op een correcte uitvoeringstermijn. Daarom werden er extra investeringen gedaan inzake nieuwe kantverlijmers, CNC, & bandschuurmachines.
In 2018 wordt er tevens een volledige nieuwe persstraat voor fineer geplaatst, evenals een nieuwe spuitcabine.
Hierdoor kunnen we alle onderdelen ( fineer, lakwerk ) in eigen huis houden en ervoor zorgen dat de kwaliteit gegarandeerd wordt. Het concepthouse te Brugge werd in 2017 gesloten om plaats te maken voor een inspiratieruimte in de hoofdzetel te Marke, dit staat ingepland in de loop van 2019.
We blijven enorm inzetten op hoge kwaliteit en streven steeds om de beoogde timing van alle projecten te behouden. Daarom werden er terug nieuwe machines & materiaal aangekocht om ervoor te zorgen dat we alles in eigen atelier kunnen produceren met het oog op de uiteindelijke kwaliteit en afwerkingsgraad.
Dit doen we ook steeds vanuit een duurzaam standpunt waardoor alle materialen op een correcte manier verwerkt worden en het productieproces zo optimaal mogelijk wordt doorlopen. De combinatie van pure ambacht en automatisatie vormt hierin steeds de basis bij ieder project.
Onze toekomstvisie blijft om met voldoende respect om te gaan met de materialen waarmee we mogen werken.